Hiç şüphesiz çocukluğumuzdan bu yana, ebeveynlerimizden, doktorlarımızdan, yakın çevremizden hatta öğretmenlerimizden, sağlıklı olmaya dair sözler işitiyoruz. Aman çocuğum fazla şekerleme tüketme, aman yağlı yağlı cips yeme, dişlerini fırçala, kahvaltını sağlam yap, bol bol sebze/meyve tüket vs. Lakin hangisine kulak asıyoruz ki?

Yemek ve uyku düzeninin sağlıklı ve kaliteli yaşam üzerindeki etkilerini, sigara ve türevlerinin hayati zararlarını bildiğimiz halde vazgeçemiyoruz. Sağlık kelimesini duyunca aklınıza ilaç, doktor, hastane, reçete, tahlil sonuçları hatta televizyonda kendi ilacının reklamını yapıp yanında bir kavanoz da bal hediye eden ve kendisine doktor denilmesinden büyük keyif alan satış temsilcisi gelebilir. Sağlıklı yaşam, beslenmenin ve uykunun yanı sıra, düzenli ve bilinçli spor yapmakla desteklenebilir. 


SPOR SALONU SEÇİMİ

Günümüzde,  neredeyse her mahallede kendi bütçenize veya evinize yakınlığına göre spor salonlarına ulaşmak mümkün. Çok güzel dekore edilmiş bir giriş, spotlarla aydınlatılmış son model koşu bantları, duvara monte edilmiş plazma televizyonlar,  etrafta gezinip size ilham veren, fakat kollarını kapatmakta zorluk çeken salon’un selfie (özçekim) ağabeyleri ve ablaları. Her şey mükemmel, olmanız gereken yerde ve üyelik kaydınızı yaptırmak için hazırsınız. Peki, bu salon vücudunuza etkili egzersizi veya kas kitle yapınıza uygun programı belirleyebiliyor mu? Her hastalığa Aspirin verilemediği gibi salona kayıt yaptıran her üyeye de aynı antrenman programı uygulanamaz.



FİYAT ARAŞTIRMASI

Bulunduğunuz bölgedeki tüm spor salonlarını gezdiniz ve birbirinden farklı fiyatlarla karşılaştınız. Nasıl olsa hepsi spor yaptırıyor, en uygun fiyatlıyı seçelim zarar etmeyelim diye düşünebilirsiniz. Veya aksine, salonu güzel yapmışlar, pahalı olan kalitelidir diye de düşünebilirsiniz. Ekonomi bilgisi ve felsefe burada pek işinize yaramayacak maalesef. Amacınıza uygun spor dalı eğitmeni ile tanıştınız ve sorularınıza ikna edici cevaplar alabildiniz mi? Yoksa siz soru sordukça, eğitmen sürekli salonu gösterip kendisini mi övdü? Aynı işi daha ucuza yapacağını söyleyen birileri her zaman bulunur ve kaybettiğiniz sadece zamanınız ya da paranız değil, sağlığınız da olabilir.


NEDEN SPOR SALONU?

Bölgenizdeki tüm spor salonlarını gezdiniz,  farklı fiyatlar aldınız, farklı insanlar tanıdınız, sizin için güzel bir deneyim oldu öyle değil mi? Pek çoğumuz keyfimize düşkün ve rahat yaşamayı seven insanlar olduğumuz için spor yapmayı hep ileri bir tarihe erteleriz, tıpkı “şu paket bitsin, sigarayı bırakıyorum” dediğiniz gibi. O son paket hiç bitmez…

Belirli bir program dâhilinde ve işinin uzmanı eğitmenler eşliğinde çalışmak hele ki verdiğiniz üyelik aidatını da düşünürsek, kendinizi gitmek zorunda hissettiğiniz için spor salonlarını tercih etmek elbette mantıklı bir seçim olacaktır.


NEREDEN BAŞLAMALIYIM?

Başlangıç için, spor konusunda bilgili ve doğru kaynaklarca yazılmış dokümanları (belge, makale, sunum, video vb.) hedefinize vakıf olabilmek adına inceleyebilirsiniz. Düzenli bir spor hayatına başlangıçta bilmeniz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Kas nedir ve nasıl çalışır
  • Doğru nefes teknikleri
  • Eklem ve bağlar
  • Çalışma ve dinlenme
  • Yemek ve uyku düzeni

Azimli olmak ile vücudunuzu gereğinden fazla ve olağan dışı zorlamak birbirine karıştırılmamalı, şeker, kalp, tansiyon ve eklem rahatsızlıklarınız var ise, bu doğrultuda bir program belirlemelisiniz. Eğitmenlerinizi dikkatli dinlemeli ve antrenman sürecinizi azami ciddiyetle tamamlamalısınız.

“Başlamak, başarmanın yarısıdır” Yapmış olmak için değil, sağlıklı yaşam için bilinçli spor yapın.
 

Sadık COŞKUN