Yağ hücreleri enerji depoları ve genel sağlık ile ilgili bilgi vermek üzere beyin ve diğer dokular ile sürekli iletişim halindedir. Yağ hücreleri çok büyüdüğünde, tüm dokulara gönderilen mesaj sağlıklı beslenmeden uzaklaşıp aşırı yemek yeme, yavaş metabolizma ( harcanan toplam enerjinin azalması ), hormonal bozukluk ve enflamasyon ile ilgili olur.
Yağ hücreleri adikopin ya da yağ hücre hormonu salgılar. Bunlar leptin ile adiponektindir. Sağlıklı, normal kilolu birinde leptin depolanan enerji mikterını gösterir. Vücudun kas geliştirme, hamile kalma yada yemek yemekten vazgeçme gibi metabolik eylemlere kalkışmadan önce depoların dolu olduğunu bilmesi gerekir. Leptin beyindeki özel kanallar ve reseptörler aracılığıyla vücudun bunu bilmesini sağlar. Obezlerde ise leptin eksiliği yerine leptin direnci söz konusudur. İnsülin direncine benzer birşekilde bu kişilerin kan dolaşımındaki leptin seviyesi yüksektir ve bunun nedeni yağ kütlelerinin fazla olmasıdır. Leptin sürekli sinyal gönderdiği için vücut bunu göz ardı etmeyi öğrenir. Buda neredeyse herzaman aç olma, metabolik hızın yavaşlaması (daha az kalori yakılması) be hem doğurganlığın hem diğer fonksiyonların zarar görmesi ile sonuçlanır.
Adiponektin insülin hassasiyetinin artması gibi sağlıklı değişiklikleri gösteren farklı bir adipokindir . Adiponektin seviyesi yağ kütlesi arttıkça artan leptinin tersine, yağ hücreleri hipertrofik oldukça azalır. Bu, yağ hücrelerinin bozulduğu ve kalorileri depolardan çıkarmaya çalıştığı anlamına gelir ve ektopik depolama ile sonuçlanır. Ektopik yağ dokusu karaciğer, kas, damar ve diğer bölgelerdeki metabolizma bozukluğunun çıkış noktasıdır. Yağ hücrelerinin vücuda olumsuz sinyaller yerine sağlıklı sinyaller göndermesi konusunda yapılacak fazla seçenek yoktur. Vücudumuz yalan söylemez; bunun için bir beyni var. Ancak büyük kilolar yerine orta derecede kilo vermenin bile vücutta olumlu gelişmelere ön ayak olduğunu unutmayın. Böylece yağ hücreleri baskın hormonların-insülin-yanı sıra sürekli şeker ve yağ kalorilerinin saldırısından kurtulur.
Leptin eksikliği olmayan ama etkileri karşı direnç gösteren kişilere leptin tedavisi uygulamak yanlış olur. Leptin sinyallerini azaltmanın bir yolu, MSH adlı ikincil hormonun kullanılmasından geçebilir. Bu hormon "melanotan 2"
adı altında geliştirildi ve şu an bu hormonun daha küçük ve spesifik bölümleri vardır. MSH ciltte üretilen "bronzlaştırıcı" bir hormondur ama beyinde de aktiftir. Bir obezin cildindeki MSH üretimini arttırmak için yeterli düzeyde UV ışınlarına maruz kalması faydalı olacaktır. Ama etkisi sınırlıda olabilir.